Produkujemy tradycyjne pieczywo:
- Ponad 30 lat produkcji pieczywa tradycyjnego w tym zakładzie
- Stosujemy tradycyjne receptury
- Prowadzimy tzw. „sztywne” zakwasy metodą wielofazową
- Posiadamy dwa ceramiczne piece węglowe RRK
- Wszystkie wyroby są ręcznie formowane przez piekarzy
- Posiadamy szeroki asortyment pieczywa i wyrobów ciastkarskich
- Preferujemy produkcję pieczywa z użyciem mąk razowych oraz ziaren
- Stosujemy kody kreskowe EAN13 oraz elektroniczną wymianę dokumentów EDI
- Zaopatrujemy kilkudziesięciu odbiorców w aglomeracji łódzkiej (OSM Ozorków, Społem, TESCO, REAL,MAKRO, Intermarche)
- Posiadamy doświadczenie we współpracy z sieciami sklepów
- Robimy torty i ciasta na zamówienie
Posiadamy wiele prestiżowych nagród za jakość pieczywa:
- Tytuły „POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI” za chleb sojowy(2000 r.) i gryczany(2006 r.),
- Nagrody Marszałka Województwa Łódzkiego „TYGIELEK SMAKU” za chleb gryczany (2011 r.) i chleb kozacki (2012 r.), chleb żytni ziarno (2014 r.), chleb żytni razowy ze słonecznikiem (2017 r.). Przyznawane na targach "NAURA FOOD" w Łodzi
- Nagroda "Perła" - Nasze Kulinarne Dziedzictwo - przyznana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego za chleb żytni razowy ze słonecznikiem.
Posiadamy certyfikat systemu „JAKOŚĆ TRADYCJA” za:
- chleb kozacki - od 2013 roku
- chleb klasztorny - od 2013 roku
- chleb żytni tradycyjny - od 2013 roku
Produkujemy w systemie dwuzmianowym.
I zmiana – produkcja chleba baltonowskiego, bułek i pieczywa półcukierniczego,
II zmiana – produkcja chlebów foremkowych, dodatkowa produkcja chleba baltonowskiego i bułek na tzw. „podrzuty”.
Produkcja ciastkarska jest wytwarzana na jednej zmianie nocnej.
NASZE PIECE:
Podstawowe pieczywo wypiekamy na dwu węglowych piecach ceramicznych RRK, wybudowanych trzydzieści lat temu z cegły razem z całym zakładem. Kilka lat temu piece zostały zmodernizowane i palimy w nich węglem – ekogroszkiem. Spowodowało to znaczący spadek emisji pyłów i dymu z komina piekarni.
Pieczywo drobne wypiekamy na olejowym piecu obrotowym.
Wyroby ciastkarskie wypiekamy na piecu elektrycznym.